Dana Mladin

Romeo & Julieta și marketingu’

Facem un sondaj? Pun pariu ca 90% dintre cei care merg la Verona merg mai intai sa caute balconul Julietei. E si cazul meu, de ce sa ma dau eu mai cu motz… Acolo a fost prima mea oprire cand am ajuns in Verona pentru prima data.

Cine nu a citit sau, macar, a auzit de “Romeo si Julieta”, tragedia romantica a lui William Shakespeare… Povestea a doi indragostiti a caror iubire nu tine cont de dusmania dintre familiile lor, poveste care, din pacate, nu are happy end-ul din filmele americane. Acum na, omu’ si-a propus sa scrie o tragedie, sa nu il blamam, ca ne-a dat si multe comedii J.

Pentru toata planeta, Romeo & Julieta = Love = Verona.

VERONA

Pana acum am fost de 3 ori la Verona si intotdeauna a fost asa, de o scurta plimbare cu trenul de la Venetia sau in drum spre Lago di Garda.

Sunt atatea de vazut in orasul asta si mereu le-am vazut pe fuga. Sau nu le-am vazut deloc…

1 ianuarie 2022

Spectaculoasa Arena din Verona, aflata in centrul animat al orasului, e cel mai bine conservat amfiteatru roman! Terminat in anul 30, frateee, nu iti vine sa crezi cum poate arata acest amfiteatru dupa atata amar de secole, trecand si printr-un cutremur in secolul 12, care i-a distrus o parte din inelul exterior.

vara lui 1999

Este al treilea amfiteatru ca marime din Imperiul Roman, dupa Arena din Capua (langa Napoli) si Colosseumul din Roma.

Cand a fost inaugurat, avea o capacitate de 20.000 de locuri – cam cat toata populatia Veronei in vremea romanilor!

Ce e foarte tare, e faptul ca Arena este inca functionala! Renumita azi nu pentru luptele de gladiatori sau pentru turnire, ci pentru o multime de spectacole de opera, teatru si concerte. 15.000 de spectatori poate gazdui!

Verona mai inseamna si Domul si Biserica Sant’ Anastasia si Biserica San Zeno Maggiore – cea mai frumoasa biserica in stil romanesc din Italia.

Inseamna si Piazza dei Signori – pe vremuri principala piata publica a Veronei. Dar si Piazza delle Erbe, centrul istoric al orasului, o piata tare frumoasa, cu cladiri care merita admirate, cu terase unde poti sa iti potolesti foamea si cu buticari care vand chinezarii veroneze.

Inseamna si Ponte Pietra (podul de piatra). Nu, nu e ala din cantecelul „podul de piatra s-a daramat, a venit apa si l-a luat”. Finalizat in anul 100 BC (!), a trecut saracu’ prin atatea nenorociri, razboaie, a suferit multe, da’ uite ca oamenii s-au preocupat si l-au repus pe picioare, cu materialele originale.

Ponte Pietra e unul dintre cele mai fotografiate locuri din Verona. O pot confirma si eu, caci in cele 3 vizite ale mele aici, hop, m-am dus pe pod pentru poze. Dar sa si urc la Castel San Pietro care se vede in zare, asta nu mi-a iesit…

Verona inseamna si Ponte Scaligero si, mai ales, Castelvecchio – resedinta-fortareata aflata pe malul râului, astazi muzeu care detine cea mai importanta colectie de arta din Verona.

Timp sa ai, ca sunt multe de vazut in Verona: castele, monumente, biserici, poduri, palate, muzee, turnuri.

ROMEO SI JULIETA

Orasul “respira” iubire! Chiar daca esti singur sau cu gasca, chiar daca ai venit cu parintii sau ti-ai adus bunicii in vacanta, tot te invaluie aerul asta dulce al dragostei (Doamne, ce frumos am zis haha).

Cupluri de indragostiti isi fac poza in inima plantata langa Arena, ca sa pastreze dovada iubirii lor pana la adanci batraneti. Sau, ma rog, pana la divort…

Turistii pentru care Verona inseamna automat Romeo si Julieta o iau pe urmele celor doi fara preget. Si eu.

Din Piazza Brà, plina de viata, de restaurante cu terase si de… Arena, o apuc pe Via Mazzini – stradutã pietonala celebra, plina cu magazine. Ma indrept spre Casa Julietei.

N-ai cum sa ratezi casa, caci, din loc in loc, exista directionari.

In capatul strazii de shopping nu e nevoie sa cauti Via Cappello nr. 23, pentru ca vezi o multime de oameni in fata unui gang. Acolo e Casa Julietei, fara nicio indoiala!

coada pandemica in ianuarie 2022 – acum cativa ani, era full aici!

CASA JULIETEI

Intrarea in curte e libera. Trec pe sub arcada si nu mica imi e mirarea cand vad zidurile gangului acum, in 2022:

Wow!!! Cine a fost vreodata aici stie cum aratau aceste ziduri de la intrare! Pline, dar ce zic pline, su-fo-ca-te de inimioare, prenume, declaratii de iubire scrise cu diverse instrumente, pictate sau chiar scrijelite in perete, care pe unde a mai incaput.

Un intreg spectacol de graffiti, dovada iubirii a mii de oameni din toate colturile lumii!

Ia uitati cum arãta un coltz din acesti pereti in 1999:

Sa fiu sincera, eu n-am scris nimic, desi eram in perioada romantica a vietii mele. (Se vede si dupa sosete hahaha)

Dar am stat sa admir multe dintre declaratiile de iubire. Si am vazut fete suite in cârca iubitilor, doar ca sa ajunga un pic mai sus, pe zid, sa fie sigure ca nimeni nu le va acoperi numele si inimioara.

In 2011, cand am ajuns a doua oara la Verona, peretii erau intr-o noua etapa: cea a ciungilor! Ciunga de mestecat, adica. Doamneee, de nu au lipit cuplurile la gume pe pereti!!! Folosite fie pentru a fixa niste bilete cu mesaje, fie pur si simplu lipite si avand pe ele “sculptate” nume, inimioare sau initiale.

“Hai, gata, ca v-ati intrecut cu guma… pardon, cu gluma” – au zis la un moment dat autoritatile. Asa ca papapa ciunga pe pereti, ca deteriora serios zidurile casei, dar papapa si orice graffiti, scrijelire si alte manifestari amoroase. Asa ca in 2022 am dat de o cu totul alta imagine!

Pai si alternativa pentru amorezi? Simplu: celebrele lacate pe care le gasesti in multe orase ale lumii, prinse de poduri, de garduri metalice, pe la porti…

Aici vii cu al tau sau achizitionezi unul de la magazinul din curtea casei si il prinzi de gramada de lacate de pe o poarta metalica.

E draguta imaginea pe care o vezi. Ai senzatia ca in Verona “love is in the air”…

Pana la urma, cred ca e o amintire frumoasa sa stii ca ai venit cu iubitul/iubita, ai scris numele pe un lacatel rosu si ti-ai jurat dragoste eterna in timp ce ai inchis bine lacatul chiar in curtea Casei Julietei.

Apropo de Casa Julietei… (si de aici incepe distrugerea de mituri)

Cladirea din secolul 13 NU a fost casa Julietei. A fost casa unei familii numite Capello. (A trecut prin multe etape, a fost si han la un moment dat.)

Orasul Verona a cumparat aceasta casa de la familia Capello in anul 1905, iar asemanarea numelui cu cel de Capulet (numele de familie al Julietei in piesa lui Shakespeare) a facut ca burghezia din oras sa declare sus si tare ca asta a fost Casa Julietei. Si uite cum a devenit atractie turistica!

Milioane de oameni platesc bilet ca sa viziteze casa. Si eu… In 1999.

Imi aduc aminte ca am urcat 2 etaje, am umblat prin niste incaperi cam goale, am vazut pe repede inainte obiecte din vremea Julietei, dupa care, ca toti ceilalti, m-am napustit la balcon, caci ce era mai interesant decat o jelanie “Romeo….oh, Romeo” catre jumatatea de jos care facea poze J.

BALCONUL JULIETEI

Ce frumos statea Julieta la balcon, in timp ce Romeo ii declara iubirea! Bine, asta in piesa lui Shakespeare, ca in casa asta, nu… Nu numai pentru motivul mentionat mai sus, ci si pentru simplu fapt ca celebrul balcon a fost adaugat casei abia in secolul 20! Ce ziceti de asta?…

2022

Dar, mai tare decat atat e ca acest balcon romantic, in care noi, toate Julietele lumii, am iesit sa auzim frumoase cuvinte de dragoste, acest balcon romantic generator de visãri amoroase este facut dintr-un… sarcofag medieval de la Castelvecchio! Hahahaha. Na, sa-ti mai vina sa iesi in balconul asta.

Tot in secolul 20 s-a mai adaugat ceva locatiei: o statuie.

STATUIA JULIETEI

noiembrie 2011

In anul 1972 a “rasarit” in curtea casei o Julieta din bronz.

Inca nu am aflat de unde a inceput toata treaba, cert e ca milioanele de turisti care calca pe aici ating sânul drept al Julietei pentru a avea noroc in dragoste!

2022

Am vazut si coadã la statuia Julietei. Barbati tineri, domni la o varsta venerabila, pustani, dar si femei de toate varstele, ba chiar si copii – toti avand un singur scop: sa puna mana pe tzâtza dreapta (Da? Deci nu stanga!), pentru a avea noroc in amor.

Abia acum imi explic si eu unele esecuri personale haha: pai in 1999 habar nu aveam de obiceiul asta. Io m-am dus sa fac frumos poza langa ea, fara macar sa remarc ca ceilalti, care stateau la coada, puneau mana intr-un punct fix. Deci nu am atins ce trebuia, fir-ar…

Dupa niste ani, in 2011, invatai lectia, da’ tot nu mi-a folosit la nimic J.

Acum, in 2022, cu atat mai mult nu m-am bagat sa pun mana pe tzâtzã, afland ca Julieta din curte e o copie a sculpturii originale, copie asezata aici in 2014.

Originalul, grav paradit de cohoartele de doritori de noroc in dragoste, a fost dus la restaurare si acum este expus chiar in casa-muzeu, inteleg.

Oricum, daca ai noroc in dragoste, n-ai la bani, fiindca, o data venit in curtea Casei Julietei, tentatiile sunt mari: magazinul de suveniruri iti ofera tot ce iti trece prin cap legat de Romeo si Julieta – de la pahare, pixuri, carpe, brichete, insigne, tricouri, solnite, desfacatoare, sepci, brelocuri, portofele, sacose, magneti, caiete, lumanari, pana la celebrele lacate-inimioara.

Mai exista si un atelier de brodat unde poti lasa niste bani. Cred ca singurul lucru gratis de aici, in afara de a pune mana pe tzâtza Julietei, e sa ii scrii. Cui? Julietei. Really???

Da, da. Exista o cutie postala speciala in care “incap” mii de scrisori ale celor care ii cer Julietei sfaturi in dragoste. Culmea, ea le si raspunde!

Un grup de voluntari – localnici din Verona – chiar stau si citesc fiecare scrisoare in parte si raspund la ea. Doamne, cred ca ar putea sa isi dea doctoratul in amor!

CASA LUI ROMEO

Nu departe, tot in centrul istoric, pe o straduta, o placa fixata pe un stalp te anunta ca ai ajuns la Casa lui Romeo.

Un elegant palat medieval se afla aici, pe Via Arche Scaligere. Dar fetelor, nu va ingramaditi sa sunati la poarta. O sa iasa proprietarul casei si s-ar putea sa nu fie chiar dragutzul de Romeo…

Da, nu ai acces la presupusa casa a lui Romeo, caci familia care o detine vrea sa isi vada linistita de viata.

Poti, in schimb, sa mananci ceva la restaurantul care ocupa o parte din imobil. Cel putin asa te simti mai aproape de lumea lui Romeo. Sâmburele de adevar al acestei lumi e faptul ca, pana in secolul 14, casa asta a apartinut familiei Montecchi, considerata a fi fost familia lui Romeo, daca e sa ne luam dupa legende sau scrieri. La Shakespeare numele tradus a ajuns Montague.

Lasati-va imaginatia sa zburde, vedeti-l pe Romeo cum iese grabit pe poarta sa fuga la Julieta, faceti-va un selfie la stalp si… hai mai departe.

MORMANTUL JULIETEI

Cam la o jumătate de kilometru distanţă de Casa Julietei, poate fi văzut şi legendarul mormânt al Julietei: un sarcofag gol, descoperit în cripta unei vechi mânăstiri.

Pe perete isi face veacul un citat din opera lui Shakespeare (in engleza, dar si in italiana):

“A grave? O, no, a lantern…

For here lies Juliet, and her beauty makes

this vault a feasting presence full of light.”

1999

Arheologii sustin ca nu s-a gasit picior de os aici, dar ce conteaza? Turistii vin sa vada locul.

Eu am fost o singura data si gata.

LEGENDA ROMEO SI JULIETA

Nu exista nicio dovada ca William Shakespeare ar fi ajuns in viata lui in Verona. Exista, insa, dovezi palpabile care ar demonstra sursa de inspiratie pentru tragedia romantica scrisa de Shakespeare. Am descoperit un fir istoric interesant:

Mai intai a fost legenda. Apoi, in anul 1 inainte de Hristos, poetul Ovidiu a pornit de la legenda si a creat poemul „Pyramus si Thisbe” – o poveste a doi indragostiti aflati intr-o situatie asemanatoare cuplului Romeo si Julieta.

Daca pun cap la cap niste surse gasite, pe scara istoriei ar fi „Novellino” – o poveste similara celei celor doi indragostiti, scrisa in 1476 de Massuccio Salernitano.

Dupa niste zeci de ani, mai precis in 1535, Luigi Da Porto scrie nuvela „Istoria de curând descoperită a doi nobili îndrăgostiţi” sau, cum zic unii, repovesteste ceea ce scrisese Salernitano. Uatevã… Ce e de notat, e ca Luigi Da Porto e cel care plaseaza actiunea in Verona. Si isi boteaza indragostitii Romeus si Giuletta.

Da Porto e sursa de inspiratie pentru Matteo Bandello care scrie, cativa ani mai tarziu, poemul „Giulietta e Romeo”.

Poetul englez Arthur Brooke cica a tradus acest poem in 1562 – „Tragica istorie a lui Romeo si a Julietei”. Si uite cum acest poem a ajuns, se pare, sursa principala de inspiratie pentru Shakespeare.

Doamne, incalcite sunt caile creatiei. Pai, daca erau in vremea noastra, pun pariu ca s-ar fi lasat cu Breaking News – acuzatii de plagiat, furt intelectual sau mai stiu eu ce drepturi de autor incalcate…

In ciuda celebritatii personajelor, nu exista nicio dovada cum ca Romeo si Julieta ar fi existat cu adevarat sau ca un conflict ca cel din piesa ar fi fost la vremea aceea. Doar doua familii cu numele Capello si Montecchi, familii puternice si aflate in tabere opuse. Asta e singura certitudine.

Dar ce conteaza?… Legenda invinge realitatea istorica! Si vinde. Ohooo, si inca ce vinde…

Lasă un răspuns