Dana Mladin

Florența – topită după înghețată!

Am visat mult timp sa imi deschid o gelaterie. Doamne, bine ca nu am spirit antreprenorial, ca as fi terminat marfa inainte sa vina clientii!

Mananc inghetata vara, iarna, in tarile calde, pe Cercul Polar, nu conteaza. Imi place sa o testez peste tot pe unde ajung.

Italia, insa, ramane in Top!

GELATERII IN FLORENTA

In cele 13 dati in care am ajuns la Florenta pana acum, am testat toate gelateriile recomandate de cunoscatori/localnici. Si, pe masura ce au aparut altele, recomandate si alea, le-am calcat si lor pragul, ce credeti.

Paradoxal, cu cat mai multe gelaterii am testat, cu atat nu am putut raspunde la intrebarea “unde e cea mai buna inghetata in Florenta?”. Nu numai pentru ca este clar o chestiune de gust – mie imi place fisticul, poate tie iti place inghetata de fructe, mie imi place ciocolata, tie poate iti place vanilia. Dar, mai ales, pentru ca imi place o anumita aroma de la o anumita gelaterie – fisticul de la X, zmeura de la Y, un gust inedit de la Z samd.

Hm… Ar trebui sa fac asa: sa gust toata inghetata de ciocolata de la toti si sa fac un top, apoi toata inghetata de mango de la toti si sa fac un top si tot asa cu fiecare gust, pana cand… voi ajunge la Urgenta si or sa ma trimita italienii la AA – aromodependentii anonimi 🙂

Daca nu pot spune de unde sa cumperi cea mai buna inghetata din Florenta, in schimb pot spune de unde sa NU cumperi!

Nu cumpara de la magazinele in care inghetata sta ca Everestul! Nicio inghetata artizanala nu ar putea sta asa. Eu ii zic “inghetata umflata cu pompa”. E clar ca e plina de chimicale, ca sa poata sta ca muntele peste recipient…

BERNARDO BUONTALENTI – INVENTATORUL INGHETATEI MODERNE

Aflai si io ca gheata indulcita putea fi gasita inca din Antichitate! Insa domnul Buontalenti, un italian nascut in Florenta in 1531, a transformat gheata intr-o delicatesa cremoasa, revolutionand desertul rece.

sursa: wikipedia

Omul era multi talentat: artist, inginer militar, arhitect, mecanic, matematician si chiar scenograf de teatru! A lucrat pentru familia de Medici.

Se spune ca, intr-o zi, Buontalenti a fost insarcinat cu organizarea unei petreceri opulente care sa celebreze sosirea unei delegatii spaniole care venise in Florenta sa il viziteze pe marele duce Cosimo I.

Cosimo voia sa ii dea pe spate pe oamenii aia, normal! Se organizase un party deloc modest, cu numere de teatru, focuri de artificii si alte nebunii. Iar Buontalenti s-a gandit sa prepare si un desert special.

Sub Gradinile Boboli, familia de Medici avea o pivnita de gheata. Buontalenti era expert in stocarea ghetii si zapezii, inventand un soi de pivnita captusita cu pluta si lemn, pentru izolare.

Pentru desert, el a facut un fel de zabaione inghetat, din lapte indulcit, oua si vin topit pe gheata sarata. Acestei creme de ou dulce i-a adaugat arome de bergamota, lamaie si portocala. (Laptele cu ouale au conferit textura catifelata care a facut-o faimoasa.)

Si uite-asa putem spune ca s-a nascut inghetata moderna.

In 1979, comerciantii din Florenta au decis sa il onoreze pe Buontalenti printr-o competitie de inghetata.

Aceasta competitie a fost castigata de GELATERIA BADIANI, venind cu o noua aroma care aducea omagiu inghetatei originale create la curtea familiei de Medici.

Aceasta noua aroma a devenit repede populara in toata Florenta, putand fi gasita in mai multe gelaterii. Se numeste chiar Buontalenti si e pe baza de crema de ou si frisca.

Dar, pentru a o gusta “ca la mama ei”, mergi chiar la Gelateria Badiani. Proprietarii au inscris numele acestei arome, pentru a-l proteja.

Am ajuns si eu la cofetaria cu pricina, care nu e chiar centrala. Doamne, e cevaaaaa.

Iti ploua in gura de cum vezi toate aromele din vitrine.

Imi iau 3 arome, printre care, normal, si Buontalenti. Doua ar fi fost super suficiente, credeti-ma, da’ tentatia a fost prea mare!

Dincolo de inghetate de jdemii de feluri, au aici si niste prajituri si torturi de iti vine sa dai o petrecere in fiecare zi!

UNDE SA MANANCI INGHETATA IN FLORENTA (ce am testat eu)

EDOARDO

Considerata de unii ca fiind cea mai buna din Florenta.

Este chiar in Piazza Domului, cum te uiti la Dom, in “coltul” lui drept.

Locatia e foarte mica, dar ce conteaza, atata timp cat inghetata e foarte foarte buna. Iti iei si iesi in strada sa o mananci.

Eu, care prefer sa cumpar la pahar, ca sa nu curga pe mine din cornet, am luat de aici la “cosulet” comestibil. Foarte ok de tinut si de mancat din el (si el…)

LA CARRAIA

Cand am descoperit-o eu prima oara, stiam ca e una singura, la doua poduri distanta fata de Ponte Vecchio.

Intre timp vad ca au deschis si in alt loc. (A doua locatie gasita de mine este in apropiere de Bazilica Santa Croce)

Mi-au placut multe arome de la ei! Am mers, mai ales, pe alea de fructe.

EMPORIO, SANTA TRINITA

Santa Trinita e la un pod mai incoace fata de Carraia (practic, la primul pod de dupa Ponte Vecchio), pozitionata si ea tot la capat de pod.

M-am amuzat cand am descoperit in pozele mele din ani diferiti cum au crescut preturile… (O sa verific si preturile din 2024, la toamna.)

Am cumparat de aici inghetata de susan negru. Si nu doar o data…

Interesanta, nu zic nu.

Dar am gustat si din altele, caci oferta chiar e una bogata.

De fiecare data cand iau inghetata de aici, imi place sa mananc stand cocotata pe marginea podului (vezi poza de la inceput). Ai o priveliste minunata asupra râului si, mai ales, asupra lui Ponte Vecchio. Zi si noapte…

SBRINO

Dupa cat am “mirosit-o” eu, e mai putin turistica. Am aflat de ea de la localnici.

Si, daca tot am mirosit-o, am zis sa o si mananc 🙂

Au o locatie micuta, situata pe partea cealalta a râului, nu departe de Bazilica Santo Spirito sau gelateria La Carraia.

GROM

Daca esti in Piata Domului si deja ai gustat inghetata de la Edoardo, atunci Grom e o alta varianta buna, fiind foarte aproape.

Cum te uiti la Dom, o iei prin dreapta lui si imediat prima straduta la dreapta. Gata, ai ajuns, mai greu e cu alesul aromelor, ca sunt multe tentante…

Si ei, ca si alte gelaterii bune, au inghetata la “butoiase”.

Daca nu ai drum pe aici sau esti deja ghiftuit, nu-i nimic, exista un sediu Grom si in gara Santa Maria Novella. E numa’ buna o inghetata in timp ce stai cu ochii beliti pe tabela electronica, sa vezi spre ce peron tre’ sa fugi.

DON NINO

Tot in Piata Domului a aparut nu de mult timp (eu am descoperit-o aici in 2021, o stiam de la Roma), Don Nino. E fix pe latura stanga a Domului. Sunt si mese afara, poti sade aici sa iti priasca inghetata fara sa iti curga pe maini.

PERCHÉ NO

Ghidul cu care am mers intr-un “free walking tour”, ne-a recomandat aceasta gelaterie de pe Via dei Tavolini ca fiind cea mai buna din Florenta!

Am mancat si de aici, mi-a placut, insa la mine in Top 3 sunt altele.

Perché no este si foarte la indemana: e pe o straduta perpendiculara pe strada de shopping dintre Dom si Piazza della Signoria, aproape de Piazza della Repubblica.

Functioneaza din 1939 si ofera si deserturi gen mousse, inghetate vegane sau unele facute cu lapte de soia.

GELATERIA DEI NERI

Pe Via dei Neri, o strada chiar de langa Palazzo Vecchio (in dreapta lui), dai de aceasta gelaterie populara. Strada in sine e populara si pentru ca, tot aici, se află senviseria All’antico vinaio.

Au sandwich-uri umplute cu tot felul de bunatati locale, combinatii standard sau… cum vrea gura ta.

(Prima oara cand am luat de aici era 5 euro un ditamai sandwich-ul. In ultimii ani cand am fost, se facuse 6 euro. Update verificare pe net: acum, in 2024, te costă intre 7-11 euro un sandwich.)

Doamneee, cat puhoi de lume stă mai mereu la coada pe ambele parti ale strazii, ca sa cumpere sandwich-uri de la ei!!! Iata o dovada din toamna lui 2018:

Dar sa revenim la oile noastre… ăăă… inghetatele noastre, adica.

LA STREGA NOCCIOLA

Cand treci Ponte Vecchio inspre Palatul Pitti, chiar pe straduta perpendiculara cu podul, o iei la stanga si dai de gelateria asta dupa vreo 30 metri, pe trotuarul drept.

Inainte de gelaterie e si un supermarket Conad, cu produse si preturi foarte ok.

VENCHI

Recunosc, am ocolit Venchi mult timp. Si aici, dar si la Roma sau in alte orase din Italia. Mi se parea un brand prea mare si prea raspandit, iar eu voiam sa gust inghetata din gelaterii mici, preferate de localnici.

Dar tot am luat, pana la urma.

Jos palaria: e chiar foarte buna! Tot ce am incercat, mi s-a parut delicios!

Au destule sortimente cat sa satisfaca gusturi diferite, iar peretele lor pe care curge ciocolata e un adevarat magnet pentru turisti!

Si chiuveta cu ciocolata:

Pe langa inghetata, au si tot felul de bomboane si creme la borcan perfecte de facut cadou cuiva pasionat, caci arata foarte bine.

VIVOLI

Uite ca va zic: Vivoli e una dintre gelateriile mele preferate!

Este foarte aproape de Piazza di Santa Croce, pe o straduta mai ascunsa.

Opriti-va, daca sunteti in zona. O sa va lingeti pe degete!

Sunt mese si inauntru, dar cateva si afara, ceea ce o face si mai atractiva.

Atentie, e inchisa lunea! In rest, e deschisa de dimineata devreme, pana seara nu foarte tarziu (8-21 zilnic, iar duminica 9-20).

Inteleg ca locatia dateaza din 1926, nene, fiind mandra supravietuitoare a doua mari nenorociri care s-au abatut asupra orasului: al doilea razboi mondial si marea inundatie din 1966.

Cu siguranta mai sunt si alte gelaterii in Florenta, dar, pentru ca eu nu le-am descoperit si testat, nu le pot (inca) prinde in lista de recomandari.

CULOAREA INGHETATEI – PACALELI!

In final, va zic ce am invatat si eu dintr-un food tour in Roma: sa nu ma las pacalita de doua culori:

  1. inghetata de banane nu trebuie sa fie galbena, ci alba! Ca doar nu sperati sa o faca din coaja galbena, ci din miezul alb, nu?…
  2. Inghetata de fistic nu trebuie sa fie un verde intens, ci, mai degraba, un kaki spre maroniu.

Culorile galben intens si verde pot fi un indicator ca inghetata e plina de conservanti, coloranti, arome artificiale sau, in cel mai bun caz, e amestecata cu altceva (de exemplu: banana + mango).

Lasă un răspuns