Dana Mladin
  • Home
  • Calatorii
  • BUDAPESTA – în vizită la vecini, că e mișto la ei acasă

BUDAPESTA – în vizită la vecini, că e mișto la ei acasă

Desi la o aruncatura de băț de Romania, nu am avut aproape niciodata o pornire clara spre Budapesta.

Am ajuns prima oara aici acum foarte multi ani, chiar de ziua mea, fiind o varianta ieftina si misto pentru mine si iubitul meu de atunci, amandoi rupti in cur la vremea respectiva…

Se intampla in 1998, frateee. In alt mileniu!

Am venit cu trenul si, pentru noi, a fost o iesire super cool.

Apoi am mai ajuns de doua ori cu treaba (2019 si 2022) si o data sa ma aflu-n treaba :), la concertul lui Robbie Williams.

Si uite-ma cum decid ca vara asta sa ajung din nou la Budapesta, ca turist. Doua zile si un pic, nu mai mult.

Pe scurt: o ora de zbor din Bucuresti, un taxi luat din aeroport – 13.200 forinti (app 34 euro) si, in 25 minute, ajung in zona Podului cu Lanturi, intr-o camera cu vedere la Dunare.

Budapesta este impartita de Dunare in doua orase diferite. (Practic, chiar au fost doua orase de sine statatoare.)

Buda – partea cu cele mai importante muzee, Castelul regilor unguri, Bastionul Pescarilor, celebrele bai termale si alte locuri care merita vazute.

Pesta – partea mai animata, mai aglomerata. Aici sunt strazile lungi cu magazine, restaurante, baruri, cluburi. Dar nu lipsesc nici obiectivele turistice.

OBIECTIVE TURISTICE IN BUDA

CASTELUL BUDA

Profit de view-ul din camera si ma holbez la Castelul Buda (Palatul Regal) de dimineata pana seara. Nu, nu continuu 🙂

A fost construit intre 1247-1265, pentru a fi resedinta Regelui Bela IV. Declarat monument istoric, a fost inclus in Patrimoniul UNESCO in 1987.

Nu mai fac selfie cu el acum, ca deja am facut-o in doi ani diferiti…

Calea cea mai scurta prin care poti ajunge sus la Castel, e funicularul de la baza dealului. Asta daca nu te tin picioarele sa o iei pe scari.

Cam in 3 minute ajungi.

Daca ai noroc (sau daca stii orarul), poti prinde schimbarea de garda.

Te poti plimba mult si bine pe aici, iar, daca o tii inainte, ajungi intr-o zona tare frumoasa.

BASTIONUL PESCARILOR

Ca vii pe jos (de la metrou urci dealul), cu bus-ul public sau cu taxi, merita sa iti petreci aici cateva ore. Ai ce face. Poti vizita, poza, manca si, bineinteles, cumpara suveniruri.

Bastionul Pescarilor este o constructie impresionanta. Are 7 turnuri, care reprezinta cele 7 triburi maghiare ajunse prima oara in zona Câmpiei Panonice.

Pai si pescarii? Unde sunt pescarii?…

Cica numele i se trage din Evul Mediu, cand zidurile orasului erau aparate de pescari. Oricum, cu o undita luuuuunga, mai ca as putea prinde un peste din Dunare.

Dincolo de arhitectura locului, de piata frumoasa, de magazine si terase, locul atrage ca un magnet pe cei care vor sa se pozeze cu Budapesta de sus. Adevarul e ca view-ul chiar e tare, iar Parlamentul e perfect de prins in poza de aici!

Exista o terasa acoperita cu vedere la Parlament si Dunare – Panoramia. E bataie pe locuri, mai ales pe cele de la margine. Stai frumos la umbra, bei o bere, o limonada, mananci o salata, un burger si admiri peisajul.

BISERICA MATYAS

Piata Trinitatii

Biserica lui Matei Corvin troneaza țanțoșă pe acest platou, cu arhitectura ei deosebita, cu țiglele ei colorate, care te fac sa fii invidios: astia chiar au toate țiglele pe casa!

Aici, chiar in biserica asta, au avut loc ceremonii de incoronare a celor mai importanti regi, printre care Franz Joseph I si regina Elisabeta (Sissi).

Daca vrei sa intri in ea, platesti cam 7 euro jumate. Dar exista si reduceri pentru anumite categorii.

BĂILE TERMALE

Budapesta e celebra pentru “spa-urile” sale, existand aici 118 izvoare termale!

Eu n-am ajuns niciodata sa ma balacesc in ele. Dar am fost impresionata cand am vazut pe internet cum arata doua dintre ele, construite pe la inceput de secol 20: Gellért si Széchenyi. Zici ca te duci la muzeu, nene, nu la baie…

Baile Gellért, construite in stil Art Nouveau impreuna cu un hotel adiacent, sunt chiar pe malul Dunarii, asa ca am profitat si le-am pozat din vapor, in timpul plimbarii pe râu.

Avem si noi bai, ce atata le laud pe ale altora, veti spune. Pai hai de le vedeti aici pe celebrele Băile Herculane.

Citesc despre Gellért ca e locul primei piscine cu valuri din lume!

Aveam si noi una, la Hotel Lido. Nu v-o mai arat in ce hal e acum, ca intram cu totii in depresie…

DEALUL GELLÉRT

Numele dealului Gellért din Buda vine de la un episcop italian, Gerard (in maghiara Gellért), adus de Regele Stefan in Ungaria sa crestineze populatia. Conform legendei, paganii maghiari care nu voiau asa ceva, l-au bagat pe episcop intr-un butoi si l-au aruncat de pe deal direct in Dunare.

Vad lume care urca la monumentul inchinat episcopului. Eu am ajuns pana in varful dealului, unde sunt Citadela si Statuia Libertatii, dar cu masina 🙂 Inteleg ca pe jos faci 20 de minute.

STATUIA LIBERTĂȚII

Statuia Libertatii din varful dealului Gellért a devenit simbolul Budapestei.

Am citit ca, initial, statuia trebuia sa tina cu ambele maini o sabie, reprezentand lupta de eliberare. Dar, cum au venit comunistii la putere, cum s-a decis schimbarea fara discutie a sabiei cu o… frunza mare de palmier.

Acum, in vara lui 2024, Statuia Libertatii trece printr-un proces de reconditionare.

OBIECTIVE TURISTICE IN PESTA

Apropo de statui, va las aici cateva statui, sculpturi, peste care am dat in Pesta.

Am descoperit doua minuscule! Prima – catelul din baloane, care inteleg ca se numeste Libido. Aflat chiar pe promenada de-a lungul Dunarii. A doua – ursul lui Mr Bean, facut cu ocazia Brexitului si infipt in zidul unde a functionat, la un moment dat, Ambasada Marii Britanii. Mica statuie se numeste chiar Brexit.

Sunt foarte multe astfel de mini statui prin Budapesta. Poti porni intr-o adevarata vanatoare de asa ceva! Eu am vazut pe internet unele extrem de simpatice, in locuri unde nici nu te-ai gandi ca ar fi!

Alte statui sunt adevarate personaje ale strazii, integrate in aglomerarea urbana:

Si exista Parcul cu Statui (Memento Park), unde nu am ajuns inca, un parc in afara orasului in care au fost stranse toate statuile erei comuniste. Ca intr-un soi de muzeu in aer liber.

PARLAMENTUL DIN BUDAPESTA

Ziceti voi ca ati vazut imagine cu Budapesta fara Parlament…

E clar obiectivul turistic pe care si eu l-am fotografiat cel mai mult in toate vizitele mele!

Nu a scapat saracu’ Parlament de mine: l-am surprins si ziua si seara si noaptea, si cu mine si fara mine, si de pe vapor si de langa el si de pe deal si de pe mal… Cred ca nu vrea sa mai auda o vreme de mine.

1998
2024

O minunatie a stilului neogotic, Parlamentul este si la ora asta cea mai mare cladire din Ungaria, pentru constructia careia s-au folosit 40 de kilograme de aur pur, juma de milion de pietre pretioase si peste 40 de milioane de caramizi! Olelei!

Cladirea a fost inaugurata in 1896, la implinirea a 1.000 de ani de cand triburile maghiare s-au unit, stabilindu-se in Câmpia Panoniei. Nu era inca terminat Parlamentul in acel an (in 1904 a fost finalizat), cu toate astea, in 1896 s-a tinut prima sedinta de guvern.

PANTOFII DE PE MALUL DUNĂRII. MEMORIALUL EVREILOR.

La doi pasi de Parlament, chiar pe malul Dunarii, pana in Podul cu Lanturi, dai de multi pantofi. 60, mai precis. De dama, de barbat, de copil, pantofi, cizme, ghete… Toate aceste incaltari sunt din fier, fixate in beton.

Povestea lor e cutremuratoare: aduc omagiu celor app 3.500 de evrei ucisi de catre fascisti pe malul Dunarii, in iarna lui 1944 spre 1945. Acestia i-au adus pe evrei pe mal, i-au obligat sa se descalte, dupa care i-au impuscat. In felul asta scapau si de cadavre, ca erau duse de Dunare. (In perioada aceea, Dunarea era cunoscuta ca “cimitirul evreilor”…)

De ce ii descaltau de pantofi? Pentru ca reprezentau un produs valoros in iarna aceea, puteau fi purtati sau vanduti pe piata neagra!

Brrr, mi se furnica pielea numai cand ma gandesc! Si am mai citit niste detalii oribile!

Acest “monument” inedit a fost realizat in aprilie 2005. A fost conceput de regizorul de film Can Togay, ajutat sa isi puna ideea in practica de catre sculptorul Gyula Pauer.

E multa lume aici. Unii stau pe banci ganditori, altii se uita cu atentie la incaltari.

Sunt pantofi de care au fost legate funde colorate, altii au flori, pietre sau lumanari, altii mesaje sau margele.

BAZILICA SFÂNTUL ȘTEFAN

Este cea mai mare biserica romano-catolica din Budapesta, dar si cea mai importanta.

Are hramul Sfântului Ștefan – primul rege si patronul spiritual al Ungariei.

Am prins un eveniment, ceea ce e cu risc pentru un turist ca mine: esti anuntat la casa de bilete (aflata pe laterala bazilicii, printre buticuri), ca doar un anumit numar de oameni e admis. Daca e depasit si tu te nimeresti chiar atunci, pa si la revedere, nu intri.

Am avut noroc, am cumparat bilet (app 6 euro) si am intrat, desi evenimentul era in plina desfasurare (nu era slujba).

Vizitez limitat, pe unde e accesul permis. Ce ma bucura e ca pot ajunge la ceva de o mare insemnatate pentru unguri:

Mâna dreapta a Sfantului Stefan!

La vreo 40 de ani de la moartea Sfantului Stefan, in 1038, acesta a fost canonizat. Apoi, mana lui dreapta a fost gasita intacta! De atunci este venerat de poporul maghiar.

Ce sa vezi, aceste moaste au fost pastrate la un moment dat si la noi in Bihor, printre alte destinatii pe unde au mai ajuns, pana sa fie restituite ungurilor, in 1945.

La iesire, admir piata mare si plina de turisti ingramaditi la umbra catorva copaci si o iau spre bus-ul turistic, care are statia principala chiar in spatele Bazilicii.

Plec intr-un tur complet, de 90 minute. Si tin bine de bilet, nu doar pentru ca e valabil 24 de ore, ci si pentru ca imi permite acces gratuit ziua pe vapoarele care fac plimbari de o ora pe Dunare! (Daca vrei seara, platesti o mica diferenta.)

Din bus, pozez MAREA SINAGOGĂ, declarata cea mai frumoasa sinagoga din lume!

Este a doua cea mai mare sinagoga din lume, dupa cea din New York.

Nu am ajuns sa o vizitez, dar cladirea arata, intr-adevar, tare misto!

La fel de mult imi place si GARA NYUGATI, pozata tot din bus!

Adevarul e ca am vazut o multime de cladiri frumoase, cu o arhitectura deosebita, cam peste tot pe unde am mers prin Pesta.

Strabatem cu bus-ul turistic Bdul Andrássy, care dateaza din 1872 si care, din 2002, e inscris in patrimoniul UNESCO!

O artera de lux, cu magazine pe masura si o multime de cladiri istorice, printre care si OPERA – o cladire superba, pe care am vazut-o si pe zi si pe noapte.

PIATA EROILOR

In capatul strazii, se deschide mare in fata noastra Piata Eroilor, inscrisa si ea in Patrimoniul UNESCO.

Piata a fost construita in jurul Monumentului Mileniului, pentru a sarbatori 1.000 de ani de civilizatie maghiara.

Aici “faci cunostinta” cu principalii suverani maghiari – de la capeteniile maghiare, pana la Imparatul Franz Joseph. Iar in mijloc troneaza o coloana inalta pe care este statuia arhanghelului Gabriel, ce tine coroana Sfantului Stefan.

Chiar sub piata e o statie de metrou, deci poti veni usor aici cu metroul. A, apropo, ascultati aici faza!

METROUL DIN BUDAPESTA

Stiati ca metroul din Budapesta este al doilea cel mai vechi metrou din lume, dupa cel din Londra?!? (Si, practic, primul din Europa continentala?)

Eu habar nu aveam, am aflat abia acum doi ani.

Construit in 1896 (!), metroul din Budapesta are la ora asta 4 linii care strabat orasul. Pe unele tronsoane circula trenuri vechi, pitoresti, pe altele, trenuri moderne. Dar totul arata impecabil, cel putin pe unde am ajuns eu.

Si, apropo de transport, chiar de-a lungul Dunarii merg cateva tramvaie. E tare misto calatoria! Iar ca pret, am platit pe un pachet de 10 bilete de transport in comun, luate de la un automat din statia de metrou, 4.000 forinti (10 euro). E mai avantajos asa. Altfel, un bilet individual costa 450 forinti, iar, daca il platesti la fata locului, costa 600 forinti.

Cu biletele astea poti circula si cu metroul si cu tramvaiul sau autobuzul.

PODURILE DIN BUDAPESTA

Sunt 9 poduri care leaga Buda de Pesta.

Daca stau bine sa ma gandesc, eu am vazut Budapesta cuprinsa intre 5 dintre ele:

Podul Margareta

Unul din capetele plimbarilor cu vaporul. Chiar inainte de Insula Margareta.

Insula este, practic, un parc imens, asezat chiar in mijlocul Dunarii! Cu trasee de jogging, piscine, fântâni muzicale, un mic zoo si ruinele unei manastiri. (N-am ajuns pe ea.)

Podul cu Lanturi
Podul Elisabeta
Podul Libertatii
Podul Petöfi

La Podul Petöfi intorc vapoarele care fac plimbari pe Dunare.

Am pozat Podurile de zici ca sunt angajata la Drumuri si Poduri!

Normal, cel mai fotografiat a fost Podul cu Lanturi.

CE MANANCI IN BUDAPESTA

La unguri, sa mancam ungureste, zic! Pai n-ar fi pacat sa nu facem asa?

Gulas. Doamne, cat de bun e!!! Si in niciun caz atat de picant cum se face la noi.

Paprikas. Bun!

Si ma gandeam ca merge, ca gustare, un langos de la mama lui. Dar descopar ca nu e gustare, nene, e chiar un pranz!

La ei langosul e un pretext sa mananci… un soi de pizza ungureasca. Poti lua un langos simplu sau cu branza, unul cu branza-smantana-usturoi, dar poti sa te complici si mai mult, de ce nu, alegand un langos cu diverse ingrediente sau langosul “hungarian style”: branza, smantana, ceapa, ardei, salam, bacon… “Cu de toate”, adica 🙂

Eu mi-am luat unul… clasic: cu branza si smantana. Imens si mirosind senzational! Daca ati vazut pe tik tok vreun filmulet cu una cu langosul pe mecla, incercand sa muste din el, eu eram aia hahaha.

Am mancat si intr-un loc recomandat:

Sir Lancelot – un restaurant cu tematica medievala, care iti ofera o experienta inedita: personalul e costumat, esti martorul unor lupte cu sabii si mananci carnea (vânat) cu mana, stergandu-te pe… burta, caci ti se pune un sort. Cel putin asa era cand am fost eu prima oara la ei.

INGHETATA

Am gasit inghetata buna in mai multe zone, dar am ramas fidela unui loc despre care am aflat acum doi ani: Gelarto Rosa.

Este o gelaterie mica mica, aflata chiar langa Bazilica Sfantul Stefan. Intri, platesti, alegi si iesi. Ca nu e loc de lins inghetata inauntru.

Dincolo de gusturi, gelateria asta a cucerit si prin forma in care primesti inghetata: angajatii iti creeaza, practic, un trandafir cu petale, din aromele pe care ti le alegi.

Eu mi-am luat combinatii de cate doua, de fiecare data. Dar trandafirul poate fi si mai mare, cu mai multe petale, mai multe gusturi: trandafir, cafea, ghimbir, ciocolata alba cu lavanda, caramel sarat, mango, scortisoara, ciocolata cu chili, sorbet de busuioc si lamaie, cirese amare si multe altele, clasice sau inedite. Si au si inghetata vegana.

CAFENELE CELEBRE IN BUDAPESTA

GERBEAUD

Cafeneaua istorica ce dateaza din 1858 este situata in Pesta, chiar in buricul targului.

Poti veni aici doar pentru un desert si ai de unde alege! Eu mi-am luat dobos, ca voiam sa mananc dobosul unguresc in Ungaria. Bun rau!

Cu ocazia asta am aflat ca numele ii vine chiar de la inventatorul sau, domnul József Dobos, bucatar maghiar.

Poti manca inauntru, la mese rotunde din marmura sau, daca vremea e buna, pe terasa de afara.

oua benedict

Poti veni aici si pentru mic dejun, pranz sau cina. Scump, dar na, zici si tu ca ai fost intr-un loc special, cu istorie… Istorie vor fi si economiile mele daca mai calc pragul unor locuri ca asta 🙂

Si, ce sa vezi, am mai facut-o, pentru ca nu puteam rata “cea mai frumoasa cafenea din lume”, asa cum e considerata.

NEW YORK CAFÉ

O minunatie! Greu de descris in cuvinte si nu stiu daca pozele vor reda frumusetea locului!

Esti, practic, intr-un palat. Unde nu iti poti lua ochii de pe tavan, pereti, stalpi.

Am pozat pana si drumul spre wc.

Dar asa am descoperit si zona de jos a cafenelei, unde sunt alte mese, alte aranjamente.

Am fost de doua ori aici, in doi ani diferiti. Fata de acum doi ani, in 2024 s-a schimbat un pic politica: pentru ca exista un numar foarte mare de cereri de rezervari, se pot face rezervari doar pentru cina. In rest, vii la usa si, primul venit, primul servit.

E mereu coada la intrare – oameni care isi incearca norocul si chiar asteapta mult sa se elibereze o masa, ca sa poata intra.

Dincolo de venit pentru mancare sau bautura, vii sa iti faci poze aici 🙂 Pentru ca New York Café e un loc “instagramabil”, asa ca e musai sa ai si tu marfa…

Pai ce, credeati ca sunt mai prejos? 🙂 Am facut un… tur al cafenelei, cu opriri pentru poze.

Atmosfera e intretinuta de un domn pianist care interpreteaza melodii cunoscute, dar, din cand in cand, un taraf apare in susul scarii si anima cafeneaua cu partituri celebre.

Precizare: mai am vreo 200 de poze facute aici… As putea deschide o expozitie!

Va arat insa cateva feluri de mancare din meniu, unele foarte aproape de privirea mea, altele deja prietene cu stomacul meu:

Haideti ca ma duc sa vad ce am prin frigider, ca mi s-a facut brusc foame!

…………………………. (pauza de masa)

SHOPPING IN BUDAPESTA

Am venit pregatita cu forinti, cumparati de la o casa de schimb valutar din tara. Dar puteam sta linistita cu euro in buzunar, caci in multe magazine (mai ales cele de suveniruri), deja pretul pe produse era pus in euro, nu in forinti!

Poti colinda prin cartiere, pe strazi pline de magazine – unele foarte simpatice, altele foarte scumpe – insa pun aici doua puncte importante si la indemana pentru cumparaturi.

VÁCI UTCA

Strada Váci e o strada pietonala celebra din centrul Budapestei.

Extrem de animata, cu magazine ale marilor lanturi internationale, dar si cu buticuri pline cu suveniruri si te miri ce.

Poti sa iti odihnesti si oasele dupa ce ti-ai umplut papornitele cu lucruri, caci ai mai multe variante de terase, cafenele si restaurante.

Daca pleci dintr-un capat (Piata Vörösmarty, acolo unde e si cafeneaua Gerbeaud si o statie de metrou) si mergi 1,2 km, pana in capatul celalalt, ajungi la o cladire monument, sub acoperisul careia se afla o piata celebra.

PIAȚA ACOPERITĂ (KÖZPONTI VÁSÁRCSARNOK)

(Am gasit-o si sub numele de Marea Piata sau Piata Centrala.)

Dateaza din 1897 si e considerata una dintre cele mai frumoase constructii din caramida ale maghiarilor!

Aici vin, deopotriva, unguri si turisti din toata lumea, pentru ca oferta este bogata si, din cate inteleg, preturile mult mai bune decat in alte parti.

Imensa hala are partea ei clasica – piata de legume, fructe, alimente de tot felul – si partea cu suveniruri, un intreg bazar de obiecte, haine, genti si, mai ales, produsul lor specific, paprika, impachetat in toate formele posibile.

La etaj, unde abia te misti printre zecile de standuri cu tot felul de marfuri, de la genti, obiecte traditionale, jucarii, pana la cani, cârpe, scrumiere sau magneti cu Budapesta, exista si o zona de bistrouri, unde poti sta sa consumi linistit mancaruri traditionale.

N-am stat, ca aveam o grija: sa iau suveniruri repede, ca sa pot fugi la aeroport.

Va salut! La revedere, Budapesta, köszönöm!

(Daca fac paduchi, sa imi aduceti aminte ca mi-am facut selfie cu o giga-sapca din duty-free pe care, cu siguranta, si-au mai pus-o pe cap mii de calatori…)

Lasă un răspuns