Dana Mladin

Bulgaria, pãmânt românesc…

Am avut si eu vacanțã vara asta: o zi jumate in Bulgaria! J

Cand lucrezi toata vara (eu si furnicile…), orice evadare devine asa, ca o mare aroganta. Sau o victorie! Mi-a iesit una la Londra, de 4 zile, si ma intreb daca nu cumva am visat…

Iar acum, in septembrie, dupa ce toata lumea s-a intors din toate concediile, am profitat de drumul prietenilor mei in Bulgaria si hop si eu in masina lor. Cu bagajel de o zi jumate.

Hai, o zi jumate, plus o seara. Caci am ajuns in Bulgaria la ora cinei, pe care, vorba aia, am mancat-o…

O sa radeti de mine cand va spun ce revelatie am avut, o data cu aceasta excursie: am fost in Tibet, in Groenlanda, in America, in China, in Islanda si te miri pe unde, dar am realizat ca nu am fost niciodata in vacanta aici, la doi pasi de noi!

Bulgaria a fost mereu pentru mine o tara de tranzit: cand spre Istanbul, cand spre Grecia. Asa ca acum, in ziua asta jumate, mi-am propus sa fac multe, sa vad multe si sa ma bucur de почивни дни J.

BALCIC

LIMBA NOASTRA-I O COMOARA…

Cand ma pregateam sa ma laud si eu cu 2-3 cuvinte pe care le stiu in bulgareste – de pe vremea “antenei de bulgari” (cine e cel putin generatia mea, stie…), deci pana sa rostesc eu ceva, aud vorbindu-se romaneste in jur. Turisti romani – imi spun. Dar ce sa vezi, nu!

Vanzatori bulgari care explicã unor romani despre marfa de pe rafturi. Intr-o romana simpla, dar clara.

Mi se pare asa bizar, incat nu reusesc sa zic pe romaneste ce vreau, ci zic in engleza.

Pe magneti scrie pe romaneste. In raftul cu cani dau de Ceausescu… Carticelele despre Balcic si alte locuri de vizitat sunt in romana.

O fi deja o normalitate pentru romanii care isi fac vacantele aici an de an, dar pentru mine e ceva inedit!

Dau iama in suveniruri, cumpar tot felul de chestii cu trandafiri – mandria lor, platesc cu cardul si plec.

Intr-un magazin misto cu antichitati (unele chinezesti, cu siguranta J), ce carte deja trecuta prin mai multe maini de cititori credeti ca innobileaza decorul? „Descult”, de Zaharia Stancu. In limba romana. Potrivita pentru luat la plaja, zic…

CASTELUL DE LA BALCIC AL REGINEI MARIA

Chiar daca stau o zi jumate, nu vreau sa ratez Castelul Reginei Maria, despre care am citit, auzit si povestit cu cei care l-au vazut deja.

La casa de bilete ma conversez cu prietenii mei despre cat costa, cum sa platim, cand o aud pe casiera bulgaroaica de dincolo de gemulet spunand in romana: in lei va costa atata. Ba mai si adauga cateva informatii despre acces. Tot in romana!

Platesc cu lei, desi venisem pregatita cu niste euro marunt plus cardul pentru aceasta escapada. Degeaba, caci leii sunt foarte buni, iar rata de schimb e doar un pic mai mare decat cea oficiala. Si da, accepta pana si monede de 50 de bani! Bani sa fie.

Nu ma mir de ce au invatat oamenii astia romana: prin gradini, in sera, pe la casele din complex dau de multi turisti romani. Foarte putini dintre vizitatori vorbesc alta limba.

Vizitez „castelul” din capul meu, mai precis Vila Cuibul Linistit – o vila cu etaj si un minaret cu rol decorativ, inteleg. Frumoasa, facuta cu gust, avand 3 incaperi la etaj – ale Reginei – si 3 la parter, planificate a fi pentru Regele Ferdinand I, care, insa, nu a mai apucat sa se bucure de ele.

Urc pe treptele inguste din piatra si tot urc (complexul fiind construit pe niveluri diferite) si ma abtin sa zic vreo doua in romana, cand suflu greu. Na, exista si un dezavantaj cu atatia romani in jur. Cand mi-am varsat ficatii pe Zidul Chinezesc, puteam sa ma exteriorizez fara griji…

Privelistea e minunata! Ma opresc un pic la crucea care troneaza deasupra mãrii, citesc povestea inimii reginei si tot traseul ei – Balcic – Bran – Peles.

In apropierea locului preferat al Reginei – Templul Apei Nimfeum – un domn bulgar cantã la clapa un hit international. Se opreste un pic sa ajute doua tinere dezorientate si le indica directia corecta oferindu-le explicatii intr-o romana chiar ok!

Citesc pe o placuta cu informatii (in romana, pe langa bulgara, engleza si rusa), ca am ajuns la Izvorul Sfânt.

Potrivit legendelor, apa acestui izvor purifica gandurile si alunga oboseala. Ma reped la el, va dati seama… Pot sa iau si la pachet? J

In toata zona Castelului, ca sunt gradinari, ghizi, vanzatori sau cantareti stradali, bulgarii astia care vorbesc limba romana incercand sa isi vanda marfa, ma incanta tare!

Nu incetez sa admir ambitia acestor oameni de a castiga clientul roman.

Pana si cainii inteleg limba romana in zona asta din Bulgaria! I-am testat haha.

CAP KALIAKRA

„Am o multime de bani romanesti, dar nu am fost niciodata in Romania” – imi spune o vanzatoare de suveniruri la Cap Kaliakra, un loc cu un view beton!

Fara probleme accepta lei pentru orice marfa. La fel si doamna care vinde lumanari in micutza capela de pe stanci.

Ambele se straduiesc sa spuna asta in limba romana si chiar le iese.

Sa ne intelegem: la primul restaurant care ne iese in cale nu exista mai multe table cu meniu in diferite limbi. Nu. Doar asta exista, in romana!

Noi ne oprim insa la altul, unde hai ca o mai rupem si pe engleza cand cerem ceva.

In schimb, cantaretul localului vorbeste bilingv – bulgara si romana – sa faca fericite si mesele de bulgari, dar si pe cele de romani din restaurant.

BAIE IN MARE IN SEPTEMBRIE

Scurta aventura bulgareasca in limba romana nu se putea incheia fara o baie in Marea Neagra!

Sa vi-o spun p’aia dreapta: nici prin cap nu mi-a trecut ca voi intra in mare spre final de septembrie! Si in Bulgaria! Si prima baie pe anul asta!!!

Doamne, ziceai ca am scapat de la nebuni, asa de tare m-am bucurat!

26 de grade afara, 23,6 grade apa marii.

N-as mai fi iesit! Balaceala cat sa-mi scot pârleala pe 2022…

Eu in valuri, alte fete pe val. La propriu! Adevarate sirene, pentru un instagram infometat…

Si, cat ai zice „pește”, gata vacanta asta de o zi jumate. Plus o cina, fie.

Am cumparat pe drumul spre granita niste rosii, ardei si gogosari bulgaresti, in limba romana. De la o mamaie bulgaroaica.

Mamaia noastra – goala. La statiune ma refer…

Deh, a venit toamna. Acopera-mi inima cu ceva, vorba lui Nichita Stanescu. Dar bine zice un proverb bulgaresc: „Decat sa spui o vorba mare, mai bine ia o imbucatura mare.” Asa ca fug spre casa, ca imi ploua-n gura dupa gogosarii din portbagaj…

Lasă un răspuns